fredag 30 juli 2010

"Du har nummer 95 i kön!"

Så löd rösten som talade till mig i telefonen idag! Jag ringde till det stora företaget för en fråga kring mitt mobila bredbandsabonnemang, en fråga/ändring som INTE gick att göra via nätet! Bara det kändes konstigt, att inte kunna använda datorn, jag var tvungen att ringa till Kundtjänst och vänta... och vänta... och vänta!

-Vi svarar så snart vi kan!
-Jo tack, jag märker att ni inte svarar på en gång!
-Du har nummer 95 i kön!
-Va, är det "bara" 94 stycken före mig?
-Du har nummer 83 i kön!
-Jaha, kanske ska ta en kopp kaffe, bara jag inte kommer åt knappen så samtalet bryts!
-Du har nummer 67 i kön!
-Jodå, kaffet var gott! Vad ska jag göra nu? Kolla mailen? Eller städa lite på skrivbordet?
-Du har nummer 58 i kön!...

Och så höll det på, jag väntade över en timme i telefonen! För att få beskedet att jag måste gå till butiken på stan för att fixa abonnemanget, omregistrera det kampanjerbjudande som de glömde att notera vid tecknandet av mitt abonnemang för tre månader sen. Precis när jag lagt på luren så var batteriet i telefonen slut, tur att det inte hände vid nummer 2, för då hade jag nog skrikit så högt att det inte hade behövts en telefon!

I butiken var det kö, långt ut på gatan nästan, för
idag var dagen då man släppte nya iPhone 4!!! Och där skulle jag bara fixa med mitt abonnemang! Tog en kölapp och konstaterade att här gällde det att ha tålamod, för det var många, många nummer före mig! Kanske inte 94 stycken men väntetiden kändes definitivt som 94!

Tur att jag var ledig och att det var svalt och skönt därinne för annars hade jag nog gått i taket! Hade dessutom tur att träffa på en vänlig och serviceminded herre som hjälpte mig till sist. Men jag konstaterade att det där med att ha nummer 95 i telefonkön, det är något jag vill slippa uppleva igen!

Hur enkelt hade det inte varit om detta ärende hade ordnats via nätet...

fredag 23 juli 2010

Matematik, en spegel av verkligheten...

Med symbolspråk omvandlas verkligheten till en minifilm på papper! Siffrorna talar sitt tydliga språk, men bara för den som förstår den omgivande verkligheten. Om man inte känner igen händelsen, vardagssituationen, blir matten obegriplig och svår att både läsa och lösa!

För en golfspelare kan en leaderboard vara hur enkel som helst att avläsa men för en som aldrig spelat, eller sett på golf, kan det vara helt omöjligt att förstå siffrorna som dyker upp under en tävling.

-4 eller +1, hur ska de siffrorna läsas? Om man aldrig förstått tallinjen?
Och vilket är bäst? Minus eller plus? Minus kopplas ofta med negativt, plus med positivt men hur är det med golfens siffror?
Ibland är siffrorna röda, ibland blå, röd färg signalerar farligt, men är det farligare att ha -4 än +1?
Så kan tankarna gå om man inte kan omgivningen, inte känner igen vardagssituationen!

Tänker vi på det, vi som undervisar i matte?
Låter vi verkligheten vara med i klassrummet?
Låter vi klassrummet vara med i verkligheten?
Tar vi vara på vardagshändelserna och gör matte av dem?
Eller finns matten bara i matteboken? Hur blir det då med våra elevers mattekunskaper?

söndag 18 juli 2010

Framtiden för våra elever?

Jag har sommarlov och ändå surrar tankarna i mitt huvud kring det kommande läsåret i skolan! Hur ordna kring eleverna på bästa sätt? Hur skapa en kreativ och intressant miljö för eleverna? Hur ta vara på deras kunskaper på bästa sätt? Osv...

Jag tänker även på vad det är för framtid vi går till mötes. Hur ska vi tillsammans bygga för den, för kommande tider? Hur ska eleverna kunna lyckas som vuxna? Känna sig värdefulla? Känna sig behövda, efterfrågade? Vad behöver de med sig i bagaget inför deras kommande vuxenvärld?

Så hittar jag den här filmsnutten på Youtube och blir ännu mer betänksam, om alla siffror nu stämmer? Eller är siffrorna kanske redan inaktuella?

Jag skrev ett inlägg tidigare, den 6 mars, om "Tekniken... hur länge tillräckligt kompetent?" och börjar nu undra hur jag ska klara av att ge eleverna det de behöver för framtiden? Hur länge orkar jag vara tillräckligt kompetent? Och är jag tillräckligt kompetent? Eller?

Stora funderingar! Men jag vill inte ge upp än...
Jag är fortfarande nyfiken och vill gärna försöka ge eleverna tilltro till framtiden - den, vår gemensamma!!

Inför framtiden, visste du det här? Did You Know??

måndag 12 juli 2010

Behov av snabb väderprognos?

Jag upphör aldrig att förvånas över vilka möjligheter det finns i dagens IT-samhälle! Här får du ett nytt tips som säkert hinner bli gammalt innan du ens läst det...

Vill du snabbt veta vilket väder det blir där du är just nu? Ta ett kort på himlen med din mobilkamera, skicka ett MMS och du får svar innan du ens hunnit hälla upp kaffet!

söndag 11 juli 2010

Rätt mobilnät?

I semestertider gäller det att ha rätt mobiloperatör beroende på vilka ställen du tänker besöka.

Det fick vi i familjen uppleva under en semestertripp upp till fjällvärlden. Vi hade alla med våra mobiler men det var endast två mobiler som fungerade hyfsat! Visst var vi medvetna om att sånt kan hända men så snopna vi ändå blev...

Man märker hur snabbt man blivit beroende av sin mobil. Hur gjorde jag förr när jag var i fjällen? Innan mobilen låg i min ficka? Ja, inte vet jag men jag har ingen känsla av att jag saknade en telefon då, det fick gå ändå på något sätt.

Eller när jag tågluffade en månad ute i Europa? Jag kanske ringde hem en gång i veckan, och jag kan inte komma på att mamma var särskilt orolig. Eller så sa hon inget om det kanske?

Visst är det bra med mobiler! Men ska du iväg till någon avlägsen plats, kolla täckningen först!

fredag 9 juli 2010

Tankehopp: Från typ till appar!

Jag kan inte låta bli att slå upp ordet typ i min gamla uppslagsbok från 1994, liksom jag nyss skrev om ordet nät.

Och jag känner nu att jag bara måste få delge er förklaringarna från -94 till ordet typ:
1. "en sammanfattning av gemensamma kännetecken hos ett antal föremål eller individer"
2. "gjutet metallstycke med ett skrifttecken, används vid tryckning"
3. "av det slaget eller något liknande; statusprylar typ portföljdatorer och yuppienallar".

Ja, visst, nummer ett känns igen!
-Hon är en idrotts-typ!
-Eller han är en bok-typ!

Likaså nummer två är välbekant, i alla fall för mig som har typkast hemma och faktiskt också har några typer kvar från ett tidningstryckeri, skrifttecken alltså.

Men nummer tre känns väldigt avlägset, särskilt när man läser orden yuppienalle och portföljdator!

Var portföljdatorn gigantisk då, 1994? Och Yuppienallen har ersatts av var mans fickdator/iPhone med allehanda funktioner/appar (applikationer) att ladda ner.

Appar - vad sägs till exempel om att knäppa bubbelplast på din iPhone? Spela pingis? Kanske ladda hem 70 Yogaövningar? Eller om du inte vet vad låten på festen heter, håll mobilen framför högtalaren så talar mobilen om vilken låt det är!!!! Då kan du bräcka dina partykompisar!

Tänk bara att det under ett år har laddats ner 1,5 miljarder appar till mobilerna! Ja, du läste rätt! 1,5 miljarder = 1 500 000 000 appar!!!

Så ordet typ kanske behöver en ny förklaring?
Någon typ, som typ har en mobil typ, med appar typ!

Det verkar av nedladdningen att döma finnas många aspiranter... många typer och många apptyper, typ... :)

(Och jag som nyss sa att jag var allergisk mot ordet typ - jag är det fortfarande, trots mitt inlägg!)

torsdag 8 juli 2010

Typsnitt!

I mitt städande av arbetsrummet efter ett långt läsår hittade jag nyss en artikel jag sparat från Upsala Nya Tidning, skriven 10 april-2010. Kanske redan gammal men ändå tänkvärd!

University of Wisconsin-Greenbay har gjort en studie om valet av typsnitt i e-posten:
"Genom att byta typsnitt i e-postprogrammen, från Arial till Century Gothic, spås toner- och bläckförbrukningen minska med 30 procent", läser jag i artikeln.

Jag fortsätter och konstaterar att Ecofont kommer på andra plats och Times New Roman först på tredje plats. Times New Roman som anses var den mest lättlästa av dem alla? Och kanske är den som används mest?

Nåväl, så länge som man enbart läser på nätet är det väl läsbarheten som är viktigast men den dag man ska skriva ut något så kanske man ska ta ställning för vilket typsnitt som är bäst? För vår värld är begränsad, ganska liten faktiskt! Och vår miljö är så sårbar, den ska dessutom hålla i massor av år till! Förhoppningsvis?!

Så "typ", tänk till!

För övrigt är jag smått allergisk mot ordet "typ"!

onsdag 7 juli 2010

Apropå nätet!

Hittar en "urgammal" uppslagsbok från 1994, halvt sönderbläddrad och med gulnade blad! Urgammal och urgammal, bara 16 år egentligen! Det är ingen ålder för en människa men absolut för en uppslagsbok!

Där står att nät är "föremål av trådar som förenats till maskor, ex. fisknät, tennisnät, järnvägsnät". Det nämns även att man kan näta, vilket är detsamma som att göra mål i fotboll. I tennis kan man göra en nätrullare, en boll som tar i överkanten på nätet och ramlar rakt ner, helst på motståndarens sida förstås. Orden näthinna, nätmelon och nätmage nämns också! Alla har dock likheter med ett finmaskigt nät av olika slag.

Men dagens människor, du och jag, använder begreppet nät helt annorlunda. Vi tänker nästan uteslutande på Internet och datorer istället.
-Jag ska kolla på nätet!
-Vi hörs på nätet!
-Fungerar inte nätet?
-Prova att stäng av nätet! Då kanske det funkar!

Det måste då vara svårt för nyblivna svenskar att förstå varför fisknät heter nät, varför man kan göra en nätrullare i tennis och varför man nätar i fotboll. För kopplingen till det trådlösa datanätet finns inte!

Visst kollar man på nätet i tennis men kanske ännu mer på bollen! Annars får man nog en boll i huvudet! Det är svårt att höra ovanpå fisknätet och ännu svårare att stänga av ett nät, det ska möjligen vara järnvägsnätet i vintras då kanske? När det snöade i massor? Då stängdes järnvägsnätet av!

Och mig veterligt så sker nätverkandet mer och mer trådlöst! Alltså inga "trådar som förenats till maskor" längre!

Är det dags att hitta på ett nytt ord för nätet? Ja, vad säger ni?

tisdag 6 juli 2010

"Nätet mäktigare än pennan..."

... sa Nicklas Lundblad i dagens Sommarprogram i P1. Intressant och värt att lyssna på!

Nicklas som jobbar på Google berättade om hur skrivandet på nätet ökat och fortsätter att öka. Det som skrivs sprids snabbt och "var och en av oss blir starkare på nätet", sa han.

Vikten av att svara på allt skrivande tog han upp och betonade särskilt skolans ansvar att ta elevernas skrivande på allvar. Att alltid kommentera elevernas texter är lärarnas skyldighet och det gör man inte genom att använda röd penna, menade Nicklas.

Den digitalt lagrade informationen har idag en fördubblingstakt på 3 år berättade han vidare. Och den takten fortsätter att öka. Det innebär att vi år 2013 har dubbelt så mycket information som idag. År 2020 är fördubblingstakten nere på 72 dagar!!! En hissnande tanke, eller hur?

Nicklas påstod att vi står inför en vetenskaplig revolution, och genom att analysera skrivandet på nätet och studera sökningarna får vi lättare att förstå händelser i världen.
"Vårt gemensamma skrivande upptäcker världen", sa han.

Efter att ha lyssnat på Nicklas och tidigare läst boken "Googlekoden" (se inlägg 31 mars) är jag såld! Jag håller med om att nätet verkligen är mäktigare än pennan!!

Postlåda forts...

Det är inte bara jag som uppskattar den nya brevlådan tydligen. En vecka senare sitter fortfarande min tacklapp kvar men nu har en person till skrivit en tackhälsning på lappen. Eller så är det Postmannen själv som tackat mig?

Ska kanske sätta upp en lista och en penna??? Så att fler kan visa sin uppskattning???

Riktigt kul med kommunikation! Och spännande att följa vad som händer vid lådan!!!

Tack än en gång Postverket!