söndag 8 maj 2011

Ska elever få blogga?

I min omgivning träffar jag folk med olika inställning till det moderna informationssamhället som vi redan lever i. Man är skeptisk till användningen av datorer i skolan eller på fritiden.
-Barn ska leka, säger man.
-Barn ska vara ute i friska luften.
-Barn ska lära sig skriva med pennan, gärna gammaldags skrivstil!
-Barn ska inte sitta och stirra in i datorn på skoltid, det gör de så ofta hemma ändå!

Och många är de som hävdar att det är farligt för barn att vara på nätet, att barn inte ska blogga, att barn inte förstår allvaret, att de genast kommer att skriva elakheter om andra - då blir jag både trött och arg.

Jag vill absolut inte underskatta barnens/elevernas kompetens och förmåga. Jag tror absolut att barn kan lära sig hantera nätet snabbt, att de kan lära sig och förstå att det de skriver finns kvar i all oändlighet. Och att låta dem blogga tror jag skulle göra dem till ännu bättre skribenter, med en större publik, med mer direkt respons och med större krav på att texterna ska vara mer genomtänkta. Och att bloggande direkt ska leda till mobbning, nej, det tror inte jag.

Sen, visst kan jag hålla med om att barn ska leka, vara ute och röra på sig, men att de inte ska få använda datorer i skolan är det sämsta vi gör för eleverna. För att klara sig i framtiden krävs goda kunskaper i hanterande av datorn, i konsten att skriva, att göra presentationer, att klara informationssökning, att vara källkritisk, att känna till vilka möjligheter som en dator kan hjälpa till med m.m.

Jag orkar inte alltid med att diskutera längre, kanske ska jag hellre visa tankeväckare utan att kommentera?

1 kommentar:

  1. Viktigt ämne du tar upp Lisa!

    Jag tycker självklart att barn liksom andra ska få blogga. Det är ett utmärkt sätt att ta ansvar för det man präntar ner, få förståelse för ordens kraft och känslighet. Genom att blogga lär man sig se och hantera konsekvenserna av det man skriver och får feedback. Man får helt enkelt möjligheten att mötas i samtalet. Precis som du säger så utesluter inte det ena det andra, inte för oss vuxna heller.

    Jag känner igen mig i att man inte alltid vill ge sig in i debatten. För mig går det lite i vågor hur jag känner att jag vill prioritera.

    SvaraRadera