torsdag 11 november 2010

Från ide till idé!

Små björnar, nallar, tilltalar alla! Det är en sanning som är oemotsägbar! Från gammal till ung, liten som stor!

I Åsas och mitt arbete med vår blivande hemsida så lät vi en liten diskret nalle finnas med för att tydliggöra vissa rubriker. Vår nalle, som min dotter skapat, fick träda in likt "björnen sover", ett försiktigt grepp av oss och som ett bifogat bildelement till sidan. Nallen fick ta plats, mest för att tydliggöra, men andra kanske ser det som en liten flirt för att få läsare på sidan?
-So what? tänker vi, huvudsaken att läsarna trivs med sidan och får några följare.

Och så passerar en ny dag på IKT-utbildningen där allas våra IKT-tankar ruskas om. Där Måns trycker på de "rätta" knapparna och kreativiteten startar i våra huvuden. Vips, så har nallen plötsligt klivit ut från idet till en ny idé! Givetvis ska nallen få vara nummer ett, det får bli hans sida, inte vår. Vi kan kliva tillbaka och låta nallen istället hjälpa oss att nå målet. Nallen byter plats från att vara en illustratör till sidan till att vara sidans huvudperson där texten får följa nallen!

Jag ser helt plötsligt en helt annat scenario framför mig där nalle vaknar till liv:
-nalle får givetvis en egen blogg,
-han kan varje vecka komma med nyheter eller kommentarer,
-han blir mottagaren av elevernas texter,
-han blir den som hjälper med tips och råd,
-han blir kreatören, spjutspetsen och kommunikatören med eleverna,
-han blir en ny figur att ta fram på textilslöjden? på bildlektionen? i sagorna?
-att ta med på alla lektioner,
-han får göra resan utanför klassrummet? Eleverna kan resa med...m.m....
Sidan blir alltså hans egen sida!!!!

Likt våra Uppsalavänners och kollegors grepp om Spökägget får nu Åsa och jag en nystart på vår verksamhet. Det kan blir hur stort som helst, endast brist på tid kan begränsa omfånget. Eleverna kommer förhoppningsvis att få nya stjärnögon när de får ytterligare en mottagare och inspiratör!

Tack Måns, för att du öppnar våra ögon och bjuder med oss på kreativitetens och inspirationens tågresa! Skulle jag idag få göra om min uppgift om "Min förebild" så vet jag vem jag skulle ägna den åt nu!

5 kommentarer:

 1. Slutar aldrig att förundras över hur våra dagar på Blåsen hus skakar om. Magister Måns får mig verkligen att förflytta mina tankar och tänka nytt.

  Just nu känner jag mig vilsen och har svårt att sortera. Känner av prestationsångesten inför examinationen - tänk om jag inte kan leverera!

  Samtalen i vår grupp ger mig hopp att det skall landa till slut. Så härligt att få göra den här resan i en så öppen och generös grupp!

  Ska bli spännade att se hur det går för er nalle, goda idéer saknar ni verkligen inte!

  SvaraRadera
 2. Karin, klart att du grejar det!!!! Är det någon som har mycket att delge publiken så är det du!

  Jag tror att din bild av examinationen är alldeles för stor. Det är inte Skolverket som sitter och lyssnar, det är inte superpedagoger som kan allt. Tänk på rektorerna som ska lyssna, som ska inspireras, som ska bli sugna och som ska se möjligheter, nog tusan kan du ge dem det! Och inte behöver de se allt! Det räcker med en elevs lust och glädje, ett par stjärnögon som tänds!

  Vi gör en redovisning tillsammans, det här är vår IKT-resa! Tillsammans är vi starka!

  Och vill du kolla på nallesidan, så tar den ny fart nu... jag skickar länken i mailen.

  SvaraRadera
 3. Åh, vad spännande det ser ut bli! Jag blir så nyfiken på vad ni ska bjuda våra elever och lärare på.
  Hälsningar
  Mona

  SvaraRadera
 4. Vilket UNDERBART inlägg, Nalles sida blir kanon.

  SvaraRadera