tisdag 16 november 2010

Vem är ful? Vem är snygg?

I Facebookfilmen "The Social Network" får man se hur elevbilder, flickbilder, matchas mot varandra och man har möjlighet att klicka på vem som är "snygg" respektive "ful". Utseendet prioriteras och ett häcklande inleds vid datorerna, det skrattas åt flickorna när de hängs ut på nätet.
Ett särdeles dåligt tilltag och helt oetiskt enligt min mening! Och mycket riktigt reagerade omvärlden rätt omgående och stängde ner röstningssidan, fast då hade den redan kraschat beroende på den stora nättrafiken.

Läser i helgen en artikel i DN som beskriver att samma fenomen uppstått i Borås förra veckan. På onsdagskvällen samlades tittare på nätet och röstade även här på flickor, uppdelade i kategorierna "snygg" eller "ful". Fotografierna hade stulits från Facebook. Sidan som startade på onsdagskvällen stängdes ner på fredagen samma vecka. Men skadan var redan skedd, flickorna som figurerat på sidan upplevde det hela obehagligt och var mycket ledsna över tilltaget. Initiativtagarna tyckte dock något annat:
-Vill du inte vara med? Synd, stäm oss! skrev de på sajten enligt DN.

Nu ska vi alla återigen rösta på flickor i kategorierna "snygg" eller "ful". Vi låter oss villigt gå med på precis samma tilltag som skedde i Facebookfilmen eller i Borås. Ingen reagerar nu, sidan finns kvar till beskådan och har funnits ett tag redan. Visserligen påstås att flickorna deltar på egen vilja och att även andra faktorer spelar in i valet. De flesta reagerar på utseendet ändå och lägger sina röster därefter. Och vilka känslor flickorna får, vilka reaktioner som kommer efter och vad de tycker om några år - det har de ingen aning om... än.

Pinsamt och bedrövligt, tycker jag och inbjuder nu alla att protestera mot tilltaget genom att inte rösta!
-Vadå, inte gör jag väl det? undrar du nu.
-Och vad tänker hon på?
-Lucia förstås!

Våga vägra rösta, var vuxen och föregå med gott exempel! Ställ inte upp och rösta på sådana tävlingar, det är ändå år 2010!!!

5 kommentarer:

 1. Jag blir så bedrövad! Det verkar som en mer utstuderad form av det killarna höll på med när man gick i typ 5:e klass, nämligen att skriva listor där de rangordnade tjejerna efter utseende. Behöver jag säga att jag alltid hamnade i den nedre delen av dessa listor. Jag vet hur det känns och känslan sitter i betydligt längre än man kanske tror.

  Bra Lisa att du tar upp den här typen av frågor och att vi vuxna faktiskt har ett etiskt ansvar även när vi figurerar anonymt på nätet.

  SvaraRadera
 2. Ja, många gånger tror jag vi bara följer med i strömmen utan eftertanke. Ska vi ställa upp på det?

  Lucia, en gammal tradition som man bara förutsätts gilla. Och visst är det mysigt med ljus i mörkret, lite festkänsla i vardagen men måste Luciorna väljas utifrån utseendet? Varför kan inte lotten få avgöra istället?

  Att ta över traditioner och föra dem vidare innebär inte att man måste göra dem lika, alla gånger. Man måste regelbundet ifrågasätta och tänka efter kring traditionens syfte, innehåll och utförande.

  Undrar om det skulle vara lika om det vore en årlig tävling där män skulle väljas? Skulle vi fortfarande rösta efter utseendet, år 2010?? Skulle männen rösta på andra mäns utseende? Jag tror inte det, och varför är det så i så fall? Eller är det jag som har fördomar????

  SvaraRadera
 3. På vår skola är killarna så exklusiva så ibland får en kille vara Lucia. Ett år lussade vi i personalen och ett annat år hade vi en ridande lucia och ett stort paket med tre utklädda troll i - det du! Killen som var Lucia förresten, han hade faktiskt långt ljust hår.:-)

  SvaraRadera
 4. Mmmm, det är skönt att vissa vågar bryta mot outtalade givna regler, men det är oftast ändå i skämtsamt syfte. Håller med om att tre utklädda troll måste gjort stor succé! ;)

  Men om det vore på största allvar, med stora omröstningar på tidningssidor, webben och till hela Sveriges lucia - då kanske det blev andra (lusse-)bullar?

  SvaraRadera
 5. Ja, troligen skulle det bakas andra "lussebullar" då. ;-)

  SvaraRadera