söndag 28 februari 2010

Står du inför färgval?

Färger påverkar varandra, ibland positivt och ibland negativt.

Positivt?
Färger kan få nytt liv genom att synas bredvid varandra, titta ex. på de små stolarna. De har varsin egen färg som kanske inte säger så mycket men tillsammans blir effekten rätt bra, eller hur?

Färger kan även liva upp en miljö som är färglös, tänk på den stora möbelkedjan vi har i Sverige. Företaget visar tydligt hur man genom färger på textilier kan ändra atmosfären i ett rum.

Negativt?
Ett hus som målas i ex. grått, med en grå färg som du noga valt utifrån färgprover i färghandeln, kan plötsligt bli rosa, lila eller grönt när det är färdigmålat. Eller den rätt milda gula färgen som i affären var så fin kan på den stora husväggen förvandlas till kräkgul!

Tillsammans med färgerna i omgivningen kan din favoritfärg anta annat utseende eller så blir färgen mycket starkare när den kommer upp på stor yta! Det kallas "nyansförstärkning".

Och ska du sen välja markiser till huset, se då till att ta upp någon färg som redan finns. Välj inte blå markis för att himlen är blå! Eller gul för att påminna om solen! Nej, välj en av de färger som du redan har.

Så se upp alla husmålare, färger bör väljas genom att man provmålar en liten bit på huset i dess miljö först, innan man köper färgen! Färger påverkas av omgivningen! Precis som vi!

Testa alltså först, innan du leker målarmästare Kludd! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar