fredag 15 oktober 2010

Regler på Facebook?

Jag är rätt så nybliven medlem på Facebook och kan nu ställa alla dumma frågor till folk utan att de suckar ihjäl sig.
-Vad finns för regler?
-Oskrivna lagar?
-Hur hantera?
-Vad bör jag som förälder tänka på? Osv...

Flera av de ungdomar jag pratat med om mediefenomenet har gett mig många välvilliga råd och tips. Alla säger dock inte samma sak men det finns några klara sociala regler bland ungdomarna:
1. Man poke:ar (puffar) inte någon av motsatt kön som man inte känner. Det uppfattas som att man försöker ragga på personen på fel sätt och det är sorgligt. Samma som att dra världens sämsta raggningsreplik! Resultatet blir inte bra!
2. Man addar inte (lägger till) någon av motsatt kön som man inte känner. Det anses lika dåligt som ovan.
3. Föräldrar ska helst inte kommentera på barnens logg! Och absolut inte om det är "pinsamma" saker.
4. En del som mest kollar på andras profiler och inte skriver så mycket på den egna profilen kallas oftast för "U-båtar".
5. En "Stalker" förföljer någon på Facebook och kollar hela tiden vad personen gör. Varning för Stalkers, de står inte högt i kurs!
6. Se upp för "Faceraping", när någon skriver något mindre lämpligt på en annan persons profil. Lämna alltså aldrig ut lösenord eller lämna datorn utan tillsyn om du är inloggad.
7. Undvik att göra "emo-uppdateringar", skriva deppartankar på Facebook. Ger ingen hög status hos personen och får till följd att kompisarna håller sig undan.
8. Att skriva arga saker på Facebook är lika fel som ovan. "Att bråka på FB är töntigt"! säger ungdomarna.
9. Relationsstatus är viktigt att kolla. Om man har noterat att man är ihop med någon så är det viktigt att det också stämmer, att båda har samma notering. Pinsamt annars!
10. Att göra slut på ett förhållande via Facebook är totalt fel!

Intressant att lyssna på ungdomarnas kommentarer. De gillar att jag som förälder ställer mina frågor och säger att det är bra att föräldrar är på Facebook, bara man "sköter" sig! En del ungdomar samlar till och med på föräldrar i sina vän-listor, den som har flest föräldrar vinner!
Kul och tankeväckande, kanske ändå var bra att jag gick med?
Undrar om jag ska puffa för Facebook? ;)

Saknar du någon regel? Skriv till den i kommentaren nedan.
Och vill du ha 66 roliga tips så kolla här.

4 kommentarer:

 1. Intressant! Det är väl så att olika grupper och olika individer använder fb på olika sätt och jag är övertygad om att det finns en generationsskillnad rent generellt i alla fall.

  Om man till exempel är tydlig med att man vill nätverka tror inte jag att det automatiskt uppfattas som att man vill stöta på det motsatta könet. Framför allt inte i exempelvis min ålder och som gift. Ett sätt att hantera vem man lägger till är ju att kolla upp vem personen är, om man har gemensamma bekanta och så vidare. Det går ju faktiskt också att ha en ordväxling innan man lägger till varandra som vänner.

  Det är alltid tänkvärt att lyssna på ungdomar och har man kontakt med dem på fb är det ju bra att veta hur flera av dem ser på klavertramp och annat.

  Har du följt serien om facebook i SvD? Här är en länk. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sa-gor-vi-pa-facebook_5164799.svd.

  Kul att du har gått med. :-)

  SvaraRadera
 2. Tack Gertie för en mycket bra länk. Jag har inte varit medveten om serien, ska genast kasta mig över den.
  Att jag gick med på fb är till stor del tack vare dig och dina kloka synpunkter. I ditt svar till mig tidigare tydliggjorde du dina tankar och gav mig den trygghet jag saknande i tänkandet kring fb. För de som läser detta svar så länkar jag till ditt tidigare svar på mitt förra inlägg:
  http://eliekb.blogspot.com/2010/09/facebook-ett-dilemma-for-mig-som-larare.html
  Tack än en gång Gertie! Ha en skön lördag! ;)

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara säga en sak.
  Den som kom på dom där "reglerna" har psykiska störningar.
  Man kan bli kompis med vem som helst, det är upp till en själv, föräldrar får skriva exakt vad dom vill!
  vill inte barnen att dom ska skriva, radera inlägget då?

  Och jag kan säga att jag är 16 år så jag vet MYCKET väl hur ungdomar gör och tycker.
  Det är bara dom som tror sig vara nått som säger sånt där.

  Absolut ingen kritik mot dig.
  Tycker bara att reglerna är det mest störda jag nånsin hört!
  :)

  SvaraRadera
 4. Tack! Jag uppskattar att du tänker till och att du svarar. Det är inte alla som vågar det. Och jag gillar verkligen att föra dialog med 16-åringar, det är så bra att få tips och höra de inre tankarna.

  När det gäller "reglerna" så har flera av mina ungdomsbekanta berättat om dessa och innan jag gav mig in på Facebook ville jag kolla vad som var vanligt och inte. Sen kanske de har sagt fel, vilket i så fall gläder mig för en del regler kanske är lite väl fyrkantiga??

  Det gläder mig också att du tillåter föräldrar att finnas på nätet, jag känner dessvärre några som INTE gillar att föräldrarna finns där. De tycker att Facebook ska vara stängt för vuxna. Jag blir så ledsen när jag hör det, synd att kommunikationen blir så stängd då, tycker jag!

  För ni ungdomar är det bästa vi har, ni har så härliga och kloka idéer och är verkligen värda att lyssnas på.
  Än en gång tack! Din kommentar värmer! :)

  SvaraRadera