söndag 22 augusti 2010

Bloggande superstädare

Uppsala har den här sommaren tagit ett ovanligt grepp beträffande städning. Kommunen har varje månad anställt fyra Superstädare som ska plocka skräp i fyra timmar om dagen och sen blogga om upplevelsen. Allt för att vi Uppsalabor ska bli bättre på att ta reda på vårt eget skräp, lägga det i papperskorgar, soptunnor och sopcontainrar. Lönen för bloggandet och städandet är hela 30 000 kr för en månad. Lite kontroversiellt kanske, för vi är många som skulle vara otroligt glada att få en sådan lön! Men syftet är behjärtansvärt, stan är ganska skräpig och det kostar massor att städa efter oss alla. För att inte tala om miljön...
(Skriver detta tillägg den 2 sept, tyvärr råkade Superstädarna ut för tråkigheter via Facebook enligt dagens UNT, läs här.)

Bloggande har alltså blivit ett sätt att försöka påverka, i betydligt högre grad än vad de flesta tror. Inför valet i september är det många av våra politiker som bloggar men även privatpersoner försöker tala för sin vara genom sina bloggar. Mest aktuella ämnen just nu är: politik, socialdemokraterna, alliansen, Wikileaks och val, enligt Bloggar.se. Genom att studera vad som skrivs i bloggar kan man samtidigt ta temperaturen på vilka händelser i samhället som berör och/eller upprör.

En del bloggar har ämnen som styr medan andra är mer i form av "dagboksanteckningar" tänkta att läsas av en mindre "idolkrets". Det är inte alla bloggar som lockar måste jag tillstå, men valet är vårt eget, vi läser vad vi själva vill. I ett tidigare inlägg skrev jag lite ifrågasättande om en viss del av bloggande.

Bloggandet är ett enkelt sätt att komma in i folks hem, lättillgängligt, snabbt och inga onödiga tryckkostnader, ej heller onödig pappersförbrukning och inga postutbärare behövs... så visst är bloggandet här för att stanna! Det enda problemet är bara hur man når "nya" läsare, inte bara de redan frälsta? Det tål att fundera på! En del tips på hur en blogg kan bli framgångsrik finns redan men det kanske inte räcker ändå?

Till sist, filmen visar hur Uppsala såg ut på den stora vårfesten, sista april. Superstädarna i september får ta hand om den stora höstfesten, resterna från Kulturnatten. Jag hoppas vi blivit bättre på att ta reda på vårt skräp då så de kan ägna sig åt bloggandet mer! Lycka till Superstädare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar