söndag 15 augusti 2010

Förföljd av digitala fotspår...

... skriver Peter Wolodarski om i dagens ledare i DN. En tankeväckande läsning om hur vi ska tänka kring det vi skriver på nätet.

Efter att ha ägnat en tid åt att kolla runt på nätet så måste jag säga att jag ibland blir både bekymrad och förvånad. Det är inte alla som tänker till innan de publicerar sina alster på nätet. En del talar tydligt om att de ska vara borta en period, likställt med "kom och gör inbrott - jag är ändå inte hemma"! Eller så vidarebefordrar man glatt information som i andras händer kan bli rena dynamiten! Andra lägger upp bilder som är lite pinsamma och som gör att personen/personerna verkligen inte framställs på bästa sätt. Ibland serveras information som man kan ifrågasätta om läsaren verkligen vill veta?

Och vad är det som säger att det man skriver eller fotograferar och lägger ut håller för att visa tio år senare? När man kanske ska söka ett eftertraktat jobb? Vill man visa bilderna på drinkfesterna då? Eller bikinibilderna?

Så innan du trycker på publicera, fundera över hur länge texten/bilden håller för att vara synlig? Kan det få konsekvenser i framtiden vad du skriver/visar? Är du minsta tveksam, vänta ett tag och tänk efter noga, en gång till, innan du publicerar.

Jag tror dock inte att vår kanin har de problemen, hans fotspår bryr sig nog ingen om. Jo, kanske den som ska torka bort jorden från tangentbordet!

2 kommentarer:

  1. Intressant och tänkvärt som alltid på din blogg. Pratade faktiskt om just detta med sonen för inte så länge sedan. Vad publicerar vi på nätet och vad vill vi att framtida arbetsgivare skall hitta om oss? Förvånansvärt många facebookanvändare begränsar spridning av sina kommentarer, men deras foton kan man titta på även om man inte är vänner.

    SvaraRadera
  2. Tack Karin! Dina ord värmer...

    Dottern berättar nu att fler och fler Facebookanvändare minskar ner sina inlagda bilder från ca 400 st till kanske 20. Användarna har fått upp ögonen och lärt sig att arbetsgivarna kollar på Facebook innan de anställer någon.

    SvaraRadera