söndag 9 maj 2010

Multitasking - marijuana?

Läste en intressant artikel av Åsa Fagerström om Multitasking (förmågan att göra flera saker samtidigt) i Pedagogiska Magasinet nr 2 2010.

David Meyer menar att den som har flera informationskanaler igång samtidigt som han/hon arbetar blir "lika bra på sitt jobb som den som rökt en mindre dos marijuana". De ständiga avbrotten gör att "dagens unga aldrig tränar uthålligheten i hjärnans uppmärksamhetsmuskler." Och att de "blir dåliga på att koncentrera sig på samma sak under en längre tid."

Torkel Klingberg är inte lika orolig, han säger att Multitasking kan vara utvecklande för hjärnan så länge det handlar om eget valda öppna kanaler men att det ibland kan bli tillfälliga överbelastningar i arbetsminnet som "kan avhjälpas genom att man stänger av en eller flera informationskanaler." Ex. stänga av mobiltelefonen eller mailen när man läser till skrivningar.

Jag skojade med att kolla vad jag själv höll på med nu, flera kanaler öppna, ja visst! Flera flikar öppna på datorn, mobilen bredvid men i huvudet tankar på att snart är det lunch, jag borde putsa fönstren eller ta en joggingtur och sist men inte minst, en något orolig undran eller nyfikenhet på vad juniorerna ska komma med.

För när man är mamma så står alltid några kanaler vidöppna för barnen, man lyssnar, väntar på utrop av typen:
-Shit!
-F-n!
-Mamma hjälp...!
-Var är...?

Eller att klockan 22.30 en vardagskväll få höra att:
-Jag skulle lämna in ett pm imorgon, kan du hjälpa mig?
-Vi har skrivning imorgon, kan du förhöra mig?

Det är svårt att stänga vissa informationskanaler, en del finns där utan att man kan påverka. Och visst känner man sig lite hjärntrött ibland, kanske som man tagit marijuana, hur nu det känns? Har aldrig provat men...

Samtidigt är det härligt med friska fläktar i livet! Lite korsdrag i huvudet! Men visst är ni beundransvärda, ni som har många, många barn...

1 kommentar:

  1. Fick just veta att "råmanus" till en C-uppsats i historia finns på min mail att läsa och kommentera- före helgen - men gärna tidigare. Då blir man lite hjärntrött, men samtidigt så himla glad att man fortfarande behövs. Mammakanalen slår man aldrig av!!
    Som lärare känns det ibland som om alla kanler står vidöppna- för elever och kollegor- och visst känner man av viss överbelastning ibland.

    SvaraRadera