söndag 28 november 2010

Adventsbild med oväntad tomte!

Bilder blir inte alltid som man tänkt sig eller så behöver de omarbetas för att vara visningsbara. Det dyker ibland upp föremål eller fotogalna personer som inte var tänkta att synas i bilden. Eller så behöver man ta bort röda ögon och kanske köra lite body make over?

Det finns många gratisprogram på nätet som kan hjälpa dig, pixlr, sumo, aviary och även en light version av Photoshop. I väntan på att du kan installera det dyrare programmet på din dator så fungerar dessa gratisprogram rätt bra...

-Hej, min käre junior, jag gillar att du dyker upp, men kanske inte här...
Trevlig första advent på er alla!

lördag 20 november 2010

Den nya lärarrollen

Visst hänger du väl på? Delta i webbseminarium om den nya lärarrollen nu på torsdag 25/11 kl. 15.00-16.30.

Gå in på sidan och anmäl dig snarast. Seminariet samarrangeras av nätverket Dela!, Collaborative E-learning Arena (CELA) & Nätverket för IT i högre utbildning (ITHU).

Några dagar efter seminariet får jag följande länkar, seminarium del 1 och seminarium del 2. Så missade du samtalen kan du lyssna här....

Att synliggöra fältet IKT (Omvärldskoll nr 3)

Bloggandet ökar lavinartat, ca 190 000 bloggar startas varje dag (enligt siffror från apr 2009). Det skrivs temabloggar, dagboksbloggar och nyhetsbloggar bl.a. För en novis kan det vara svårt att hitta i bloggdjungeln. Varje bloggare har ofta en egen blogglista på bloggar som följs, man samlar gärna på bloggar kring samma ämne. Genom att titta på vad andra hittat kan man själv göra små fynd i bloggvärlden. Det enda man behöver är tid och en förstående omgivning.

Jag har själv en blogglista som jag ändrar på lite då och då. När en blogg inte kommer med nya inlägg så tar jag ofta bort den. Det är färskvara som gäller, särskilt då det handlar om IT, nyheter för mitt jobb eller senaste golfsvingen...

Jag har till vår omvärldsuppgift på IKT-kursen letat runt lite mer och hittat 6 platser som hjälper mig som pedagog att hålla mig à jour med verkligheten:

Skolverket
Skolverket har en portal som heter IT i skolan. Den känns mycket seriös och jag kan lita på att innehållet är aktuellt och stämmer för mig som pedagog. Portalen har även både nyhetsbrev som du kan prenumerera på (Skolverkets nyhetsbrev) och en blogg (Omvärldsbloggen) som man kan fördjupa sig i. Dessutom har portalen samlat många användbara och nyttiga länktips.

Skolväskan
Skolväskans bloggare, Joachim Thornström, har nu flyttat sin blogg till en egen adress, www.thornström.se (hans blogg går inte att länka här). Bloggen är mycket läsvärd. Han är IT-samordnare i Ystads kommun och står bl.a. bakom Skolväskan, en bra sida att följa om man är pedagog.

Skolporten
Jag kan inte heller låta bli att pusha för Skolportens möjligheter att stärka dialogen mellan forskare och lärare. Du kan där (om du bor i rätt kommun dvs) skapa ett Matchmailkonto, där du kan välja t.ex. IT som intresse. Vissa kommuner i Sverige betalar rätt ansenliga belopp för att serva sina pedagoger, men dessvärre vet inte alla pedagoger om detta. Vi i Uppsala har den möjligheten.
Du går in under fliken "Forskning & Utveckling", letar rätt på "Matchmail" och sen på "Skapa nytt konto". När du fått access till din Matchmail kan du skapa en egen profil, bestämma vilka nyhetsbrev du vill ha, inom vilka ämnen och stadier m.m.

Andra bloggar
Två bloggar där jag alltid kan hitta matnyttiga saker är:
IT-mammans blogg och Kristina Alexandersons blogg. De båda arbetar med Webbstjärnan bl.a. och Kristina är även skribent för Kolla Källans idélåda och Creative Commons skolombudsman. Båda är mycket kunniga på området och hos dem kan man hitta tankar kring mötet mellan skola och IT. De frågeställningar som dyker upp för mig, särskilt när det gäller vad jag får och inte får göra i skolans värld, kan jag oftast hitta bra, konkreta svar på hos dem.

Specialpedagogens blogg
Det bästa bloggtipset för mig som specialpedagog, det spar jag till sist. Bloggen Tidsenliga lärverktyg, hette tidigare "Teknik för specialpedagogik" hjälper mig som specialpedagog att hålla mig uppdaterad både inom specialpedagogik och IT. Där kan jag hitta olika etiketter som gör att jag snabbare hittar lösningar direkt inom IT i kombination med de elever jag ofta möter i mitt arbete. Tack Annika A. Davidsson i Umeå för en intressant blogg!

Hoppas du hittat något matnyttigt här, eller så har du redan hittat dit, du med? ;)

fredag 19 november 2010

Oväntat trassel... (Omvärldskoll nr 2)

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om datorernas väg in i skolan. Hur tekniken verkligen fått kämpa för att få en central plats, men nu....

Nu ser man alltfler bevis på teknikens intåg. Den nya moderna tekniken tar över mer och mer i pedagogikens hus, skolorna. Datorerna, som från att vara dammsamlare i ett hörn, har äntligen "uppgraderats" och fått en ganska framträdande plats i klassrummen. Digitalkamerorna används allt oftare och bilder från verkligheten blandas med läromedlens sidor (så länge böckerna finns kvar). Till och med skolans väggar börjar nästan skaka av förväntan. Eleverna och lärarna är nyfiket intresserade av vad som väntar runt hörnet när skolorna drar igång IT-arbetet på allvar. Men då stöter man på nya, oväntade problem!

Jag hör talas om skolor där kanonerna/projektorerna och projektordukarna ibland får ta den plats som är "över" i klassrummet. I mitten av rummet sitter fortfarande inaktuella kartor från "tidernas begynnelse" tillsammans med den vita halvtrasiga duken för overhead- eller diabildsvisningar. Kanske det till och med hänger en nedsänkbar stång med krokar på för att hänga upp affischer? Detta får till följd, om det vill sig riktigt illa, att de nya kanonerna och dukarna hamnar undanträngda i ett hörn i klassrummet. Eleverna kan inte sitta kvar på sina platser, utan måste förflytta sig för att kunna se något på duken.

Eller så blir eleverna trötta i sina armar och får värk i sina huvuden när de arbetar vid datorerna. Eleverna tvingas sitta i felaktiga ställningar, med för höga bord, för låga stolar och med fel belysning. Ergonomiskt är många skolors klassrum inte rustade för modern teknik. Även här har tekniken stött på svårigheter.

På andra skolor blir allt helt plötsligt nattsvart! För när flera elever startar datorerna samtidigt så går strömmen på skolan. Säkringarna slår till och bryter all elström till rummen, till korridorerna eller ibland till hela huset. Personalen på skolan kan inte alltid fixa till problemet själv utan får snällt vänta tills akut hjälp kommer. Och att sen be eleverna att starta datorerna en i taget, i långsam takt, känns verkligen inte som ett steg i rätt riktning!

Sån´t här trassel gör att lusten och inspirationen avtar hastigt. Det spelar ingen roll hur många datorerer skolorna har, hur många villiga elever som vill jobba eller hur många intresserade pedagoger som finns. För monteras utrustningen fel, om eleverna får sitta ergonomiskt galet eller strömmen bryts - då blir inte slutresultatet bra!

Tänk på det, om vi alla vill ha en skola för framtiden, då måste vi även se till att framtiden får den plats den behöver i skolan! Vem tar det ansvaret?

tisdag 16 november 2010

Vem är ful? Vem är snygg?

I Facebookfilmen "The Social Network" får man se hur elevbilder, flickbilder, matchas mot varandra och man har möjlighet att klicka på vem som är "snygg" respektive "ful". Utseendet prioriteras och ett häcklande inleds vid datorerna, det skrattas åt flickorna när de hängs ut på nätet.
Ett särdeles dåligt tilltag och helt oetiskt enligt min mening! Och mycket riktigt reagerade omvärlden rätt omgående och stängde ner röstningssidan, fast då hade den redan kraschat beroende på den stora nättrafiken.

Läser i helgen en artikel i DN som beskriver att samma fenomen uppstått i Borås förra veckan. På onsdagskvällen samlades tittare på nätet och röstade även här på flickor, uppdelade i kategorierna "snygg" eller "ful". Fotografierna hade stulits från Facebook. Sidan som startade på onsdagskvällen stängdes ner på fredagen samma vecka. Men skadan var redan skedd, flickorna som figurerat på sidan upplevde det hela obehagligt och var mycket ledsna över tilltaget. Initiativtagarna tyckte dock något annat:
-Vill du inte vara med? Synd, stäm oss! skrev de på sajten enligt DN.

Nu ska vi alla återigen rösta på flickor i kategorierna "snygg" eller "ful". Vi låter oss villigt gå med på precis samma tilltag som skedde i Facebookfilmen eller i Borås. Ingen reagerar nu, sidan finns kvar till beskådan och har funnits ett tag redan. Visserligen påstås att flickorna deltar på egen vilja och att även andra faktorer spelar in i valet. De flesta reagerar på utseendet ändå och lägger sina röster därefter. Och vilka känslor flickorna får, vilka reaktioner som kommer efter och vad de tycker om några år - det har de ingen aning om... än.

Pinsamt och bedrövligt, tycker jag och inbjuder nu alla att protestera mot tilltaget genom att inte rösta!
-Vadå, inte gör jag väl det? undrar du nu.
-Och vad tänker hon på?
-Lucia förstås!

Våga vägra rösta, var vuxen och föregå med gott exempel! Ställ inte upp och rösta på sådana tävlingar, det är ändå år 2010!!!

lördag 13 november 2010

IT förenar (del 2)

Vem minns inte de stora julaftonsmiddagarna hos farmor? Där alla vi släktens barn väntade och väntade på tomtens ankomst? Under tiden passade vi på att leka, göra bus och testa gränser utan att föräldrarna märkte av oss. Jag kan villigt erkänna att kreativiteten på busfronten var stor! Endast ett under gjorde att vi inte lyckades tända eld på hus och koja ibland. Vi skrattade...

Och vem minns inte surströmmingskvällarna i stugan med efterföljande bastu och dopp i älven? Där vi barn förfasades över den lukt som la sig över stock och sten, men där doppet i älven efter bastun fick de flesta lukter att försvinna. Där man satt stilla i mörkret och lät älven skölja bort värmen samtidigt som småfiskarna började nafsa en på benen? Och vi skrattade så...

Eller de stora familje- och släktträffarna som kom med jämna mellanrum när någon i släkten fyllde jämnt! Då vi barn återigen hittade på lite bus emellanåt, långt borta från de vuxnas sorl eller blickar. De fina festkläderna vi tagit på oss genomgick en smärre förvandling i takt med antalet rätter som serverades. Förrätt - hyfsat snygga kläder, varmrätt - lite matfläckar än här och där, efterrätt - aj då, lite revor... och till kaffet kändes inte kläderna riktigt igen längre. Men vi skrattade så....

På senare år har buset lagt sig för oss, vi barn umgås lite mer moget. Nu är det istället våra barn som passar på tillfällena att upptäcka restaurangens eller gårdens hemliga utrymmen. Eller testar hotellets pool efter att hastigt slängt av sig festkläderna och bytt till badkläder istället! Vi vuxna samlas och undrar vad livet gjort med varandra? Nya familjesituationer visas, nya vänskaper presenteras och nya tankar utbyts.

När vi skiljts åt har vi alltid känt att vi måste ses igen, så snart som möjligt. För släktbanden är starka, omtanken stor och lusten att umgås mer hägrar. Men vi bor inte på samma plats och vi har inte alltid möjlighet att ses vid samma tillfälle. Skriva brev går sådär, ringa inte lika roligt då man inte pratar med alla samtidigt. Det är nu IT kommer in i bilden!

Igår fick jag ytterligare en mejladress från en släkting att lägga till min mejlsamling. Och whow, idag ser jag på filmer vad han gjort på sitt livs resa. Jag har honom ett knapptryck bort! Vem kan inte säga att nätet förenar? Har ju skrivit om det förut...

Jag ser på filmerna och ler åt att få komma släkten ännu närmare. Vi träffas så gott som dagligen via nätet på ett eller annat sätt. Jag ser kort på senaste renoveringen, kort på den växande magen och läser om vad dagen innehållit för mina släktingar.
IT förenar verkligen!!!

torsdag 11 november 2010

Från ide till idé!

Små björnar, nallar, tilltalar alla! Det är en sanning som är oemotsägbar! Från gammal till ung, liten som stor!

I Åsas och mitt arbete med vår blivande hemsida så lät vi en liten diskret nalle finnas med för att tydliggöra vissa rubriker. Vår nalle, som min dotter skapat, fick träda in likt "björnen sover", ett försiktigt grepp av oss och som ett bifogat bildelement till sidan. Nallen fick ta plats, mest för att tydliggöra, men andra kanske ser det som en liten flirt för att få läsare på sidan?
-So what? tänker vi, huvudsaken att läsarna trivs med sidan och får några följare.

Och så passerar en ny dag på IKT-utbildningen där allas våra IKT-tankar ruskas om. Där Måns trycker på de "rätta" knapparna och kreativiteten startar i våra huvuden. Vips, så har nallen plötsligt klivit ut från idet till en ny idé! Givetvis ska nallen få vara nummer ett, det får bli hans sida, inte vår. Vi kan kliva tillbaka och låta nallen istället hjälpa oss att nå målet. Nallen byter plats från att vara en illustratör till sidan till att vara sidans huvudperson där texten får följa nallen!

Jag ser helt plötsligt en helt annat scenario framför mig där nalle vaknar till liv:
-nalle får givetvis en egen blogg,
-han kan varje vecka komma med nyheter eller kommentarer,
-han blir mottagaren av elevernas texter,
-han blir den som hjälper med tips och råd,
-han blir kreatören, spjutspetsen och kommunikatören med eleverna,
-han blir en ny figur att ta fram på textilslöjden? på bildlektionen? i sagorna?
-att ta med på alla lektioner,
-han får göra resan utanför klassrummet? Eleverna kan resa med...m.m....
Sidan blir alltså hans egen sida!!!!

Likt våra Uppsalavänners och kollegors grepp om Spökägget får nu Åsa och jag en nystart på vår verksamhet. Det kan blir hur stort som helst, endast brist på tid kan begränsa omfånget. Eleverna kommer förhoppningsvis att få nya stjärnögon när de får ytterligare en mottagare och inspiratör!

Tack Måns, för att du öppnar våra ögon och bjuder med oss på kreativitetens och inspirationens tågresa! Skulle jag idag få göra om min uppgift om "Min förebild" så vet jag vem jag skulle ägna den åt nu!

lördag 6 november 2010

Vad säger forskningsrapporterna om IKT? (Omvärldskoll nr 1)

Inför en kommande uppgift på min IKT-kurs har jag ombetts att läsa aktuell forskning kring ämnet IKT. Texterna är intressanta, tilltalande och tankeväckande, de ger verkligen anledning till reflektion.

Alla forskningsrapporter är mycket samstämmiga! Den ena rapporten efter den andra redovisar att användning av IKT i skolan har många goda effekter på elevers lärande, ex:

- elevernas ämnesrelaterade prestationer men också läs- och skrivutveckling påverkas positivt genom användning av IKT, (s.8 E-learning Nordic, 2006).

- eleverna lär sig läsa fortare, skriver bättre och längre texter genom användning av IKT, (s. 9 Tekstskaping på datamaskin, Trageton,2002).

- IKT kan vara speciellt bra för elever med vissa funktionshinder/svårigheter, och där nämns allt från läs- och skrivsvårigheter till ADHD, koncentrationssvårigheter, Asperger, tal-, språk- och kommunikationssvårigheter, (s.10 Utvärdering av kompetensutveckling Lärarhögskolan i Sthlm, 2001).

- användning av IKT visar på mätbara effekter för betygsnivåer, inlärning, samarbete och motivation, (s. 11 The Becta Review, 2006).

- IT upplevs även ha en effekt för lärandet när det gäller elever med närvaro- eller beteendeproblem, (s. 11 ICT in Schools Survey, 2004).

- studenter som tog hela eller delar av sin kurs online klarade sig bättre i snitt än de som tog samma kurs genom en klassrumsbaserad undervisning, (s. 20 Rapport 2010:1 Framtidens lärande.. . ).

- att bärbara datorer till lärare och elever förbättrar lärandet och därmed kunskapsinlärningen, (s. 15 Maine’s One-to-One Laptop Program, 2004).

Det här är bara ett axplock ur några av de forskningsrapporter jag läst, det finns åtskilliga fler som är lika samstämmiga! Att elevernas motivation ökar, att det leder till ökad uppmärksamhet och ökat engagemang torde vid det här laget vara oomkullrunkeligt!!

Detta kan även ses med blotta ögat när olika typer av IKT-uppgifter presenteras för elever (min egen erfarenhet), det kan gälla så banala saker som berättelser, olika typer av presentationer, användning av pedagogiska program m.m. som utförs på datorn. Redan då tänds elevernas stjärnögon, lusten att lära ökar och rasterna lockar inte på samma sätt, eleverna vill jobba oavbrutet tills de är klara.

Forskningsrapporterna är mycket samstämmiga på ytterligare ett område; behovet av fortbildning och kompetens inom IKT! Man menar att det är viktigt att kommunerna runt om i landet inte tror att de ska kunna utveckla eleverna mot framtidens skola enbart genom att köpa in datorer i mängd, det krävs även en ökad kompetens bland lärarna kring den pedagogiska användningen av datorerna,
(s. 26 Rapport 2010:1 Framtidens lärande...).

I den undersökning som Skolverket gjort kring IKT (s. 13 Rapport 2010:1 Framtidens lärande...) sägs bland annat att:
-hälften av alla skolor i landet har ett stort behov av investering i IT-utrustning och IT-verktyg,
-endast var fjärde grundskollärare har tillgång till egen dator i skolan,
-det går 6 elever på en dator i den kommunala grundskolan,
-endast 30 % av skolorna har egen IT-plan och
-varannan lärare behövde kompetensutveckling kring IKT som pedagogiskt verktyg.

Skrämmande siffror! tycker jag. De visar verkligen att både tid och resurser behöver tillsättas i omfattande mängd för pedagogernas kompetensutbildning inom IKT, likväl som det behövs ekonomiska medel för att både förnya och utöka datorutrustningen runt om bland skolorna.

Jag har tidigare i min kursblogg skrivit om en- till en-datorprojekt som utförs lite här och var i landet, se Sala och Färila till exempel. I Färilas fall föll projektet som startade 2000 inte i god jord dessvärre, förmodligen beroende på att kompetensen inte fanns i tillräcklig mängd bland pedagogerna och att datoranvändandet i hemmen inte var så utvecklat, det är i alla fall min egen uppfattning kring varför projektet nu lagts ner. Att några få eldsjälar drar igång projekt brukar inte sluta lyckligt, det krävs kompetens hos all personal om liknande projekt ska lyckas, menar jag. Det finns ytterligare exempel på att det inte enbart räcker med inköp av datorer för att IKT-arbetet ska bli självgående, detta kunde vi senast läsa om i DN den 15 sep-2010.

Jag instämmer i att IKT verkligen är en möjlighet till utveckling av såväl lärandet som samarbets- och kommunikationsförmåga. Att förenas kring en dator, att lära av varandra, att visa intresse för varandras arbete och upptäckter på datorn, är ett ypperligt tillfälle till samspelande och utvecklande för båda parter. Detta har jag fått erfara många gånger, i skolans värld, i hemmets sfär och även på en tågresa - vid alla dessa olika tillfällen har jag fascinerats både av datorns lockelse men även av dess enorma förmåga att få alla individer att interagera!!!

Men för att uppnå optimal utveckling bland eleverna, och för att få en hållbar utveckling över tid, så måste kommunerna inse att behovet av kompetenshöjande åtgärder och behovet av teknisk utrustning är stort. Utan stöd från kommunerna riskerar all IKT-utveckling att bli dagsländor eller så blir arbetet beroende av eldsjälar på de olika skolorna. IKT-arbetet får dessutom inte skapa digitala och sociala klyftor mellan människor beroende på tillgång av datorer hemma, skolan måste erbjuda alla elever lika möjligheter till användning av IKT!

Summa summarum:
IKT för mig är en otrolig möjlighet till Individuell Kunskapsutveckling Tillsammans!
Men det krävs Investeringar av Kommunerna, i både resurser och Tid, för att erhålla optimal utveckling hos eleverna, vår framtid!

tisdag 2 november 2010

Ångrar det du sa på Facebook?

Jag tror inte mina ögon! Är det detta man behöver för att skriva på Facebook, då ska man nog inte vara där överhuvudtaget!

Tommy Johansson tipsar på sin blogg om ett nytt tillägg till Facebook. I de sociala mediernas landskap kan du nu bygga in ett "fyllefilter" för att du ska kunna dämpa din skrivlust om du är för berusad. Tydligen är det så att när alkoholen tränger in i blodet rusar vettet ut, en sanning som visserligen är väl känd redan. Men att fixa filter för att dämpa åsikterna som skapas nattetid - då har det väl ändå gått för långt!

Lycka till när du testar! Om du nu ändå vill prova.... ;)
(Om du undrar varför jag valt en mygga till bilden så beror det på att den ska jagas på ett av deltesten...)