onsdag 7 juli 2010

Apropå nätet!

Hittar en "urgammal" uppslagsbok från 1994, halvt sönderbläddrad och med gulnade blad! Urgammal och urgammal, bara 16 år egentligen! Det är ingen ålder för en människa men absolut för en uppslagsbok!

Där står att nät är "föremål av trådar som förenats till maskor, ex. fisknät, tennisnät, järnvägsnät". Det nämns även att man kan näta, vilket är detsamma som att göra mål i fotboll. I tennis kan man göra en nätrullare, en boll som tar i överkanten på nätet och ramlar rakt ner, helst på motståndarens sida förstås. Orden näthinna, nätmelon och nätmage nämns också! Alla har dock likheter med ett finmaskigt nät av olika slag.

Men dagens människor, du och jag, använder begreppet nät helt annorlunda. Vi tänker nästan uteslutande på Internet och datorer istället.
-Jag ska kolla på nätet!
-Vi hörs på nätet!
-Fungerar inte nätet?
-Prova att stäng av nätet! Då kanske det funkar!

Det måste då vara svårt för nyblivna svenskar att förstå varför fisknät heter nät, varför man kan göra en nätrullare i tennis och varför man nätar i fotboll. För kopplingen till det trådlösa datanätet finns inte!

Visst kollar man på nätet i tennis men kanske ännu mer på bollen! Annars får man nog en boll i huvudet! Det är svårt att höra ovanpå fisknätet och ännu svårare att stänga av ett nät, det ska möjligen vara järnvägsnätet i vintras då kanske? När det snöade i massor? Då stängdes järnvägsnätet av!

Och mig veterligt så sker nätverkandet mer och mer trådlöst! Alltså inga "trådar som förenats till maskor" längre!

Är det dags att hitta på ett nytt ord för nätet? Ja, vad säger ni?

2 kommentarer:

  1. Hej - jag såg att du inte fanns i min länklista - detta ordnas om någon minut, Allt gott Lisa, A-M

    SvaraRadera
  2. Tack A-M! Och hjärtligt välkommen! Jag hoppas du ska hitta ett och annat att fundera kring. En del känns kanske till och med igen? För du skapar verkligen tankar och sätter spår hos oss alla! Gillar att läsa det du skriver!

    Jag hade precis bestämt mig för att lägga mitt senaste inlägg om "fulfilm" i min andra blogg då din kommentar kom. Valde att flytta din kommentar till detta inlägg, hoppas det inte gjorde nå´t?

    SvaraRadera