söndag 26 september 2010

Action! Cut!

Så lät det i Uppsala idag när man filmade scenen där Barnens Dagståget tågar genom Hedestad i Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Filmen "Män som hatar kvinnor" blir nu på engelska ”The Girl with the Dragon Tattoo”.

Orkestermusiken ljöd, glada rop hördes och människor stod längs tåget viftande med flaggor. Omtagning skedde flera gånger, de håller säkert på ytterligare flera timmar för att få den optimala filmsekvensen där inget får fela!

Höstvindarna var inte nådiga, sommarkläderna kändes fel och höstlöven virvlade runt på gatan. På lastbilsflaken stod huttrande, frusna statister som i pauserna mellan tagningarna kastade på sig filtar, jackor och mössor för att hinna värma sig. Men det viktiga var att scenen blir trovärdig ett Barnens Dagståg i ett somrigt Hedestad. Och då får man stå ut med en del. Just då kände jag och alla som stod och tittade tillsammans att det var skönt att bara vara publik!

Man har jobbat hårt i veckor för att skapa den rätta miljön, husfasader har bytts ut, neonskyltar satts upp, övergångsställen målats gula och gatan har fått en ny, "gammeldags" beläggning. Statisterna har övat på sina roller, ljus har testats och gamla attiraljer från tidsepoken har letats fram. Där stod gamla polisbilar, ålderdomliga cyklar och personbilar som tvättats och polerats fina inför filmningen.

Ett gediget arbete har alltså lagts ner för att skapa en stunds filmhistoria. Jag vågar inte tänka på vilken budget som behövs för att klara detta projekt, men om filmen blir bra kanske den ger trefaldigt igen?

Nu är det dags för oss kursare att filma snart, kanske dags att börja tänka på miljön, omgivningen där vi ämnar göra våra filmer? För när det är dags för Action och Cut, då ska allt vara klart!

Tillägg:
Fem timmar senare står de fortfarande kvar i backen och filmar samma scen. Hörde att statisterna startade redan kl 7 imorse och allt blir inte klart förrän vid kl 20!
Imponerande tålamod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar