torsdag 16 september 2010

Handfast kursstart på IKT ht-2010

En bra kursstart på IKT där grovplaneringen redan är klar. Terminen kommer att innehålla arbeten som bloggar, undervisningsplanering, resurssidor, lärresurser, webbtidning, digital CV, "min förebild", presentation av våra upplevelser/tankar kring processen, omvärldskoll, en slutredovisning och insyn i IKT B-arnas intressanta projekt i Sala kommun: "En till en" - en dator till varje elev, till varje hand.

Dessutom ska vi täta de luckor vi fortfarande har i IKT, få syn på vilka problem vi kommer att möta när våra tankar ska implementeras ute på skolorna och bygga in självsäkerhet i oss själva att vi klarar detta uppdrag. Ett hissnande perspektiv! Och jätteintressant! Kvarstår det faktum att vi har ungefär 70 vardagar att fixa det på!

Jag känner mig oerhört inspirerad av utmaningen, vill börja genast här och nu. Det tokiga är dock att jag har en viss förmåga att börja på allt samtidigt och att jag ibland har svårt att hålla fokus. För när jag jobbar sätts en massa tankar igång, fågelperspektivet träder in, mitt lärande svävar ut och lägger sig ibland på ett metaplan (tror jag) vilket inte underlättar arbetet direkt. Det kan då vara svårt att landa igen. Så här får ni hjälpa mig alla Lärarlyftare, håll i tanten så hon inte flaxar iväg. Men med Måns och Lars hjälp så kanske jag/vi når målet!

Och till IKT B-arna - tack för en bra start! Det ska verkligen bli intressant att följa er och Salas process, vägen till en dator i varje elevs hand! För vad händer när det helt plötsligt står flera hundra datorer ute på skolorna? Hur reagerar lärarna, eleverna...? Jag tror det händer mycket! Och det ges det exempel på i dagens DN.

Lova att dokumentera allt, både det som går bra men även det som går mindre bra. Och spar på vilka situationer, vilka händelser som fick er att höja ögonbrynen! För vi vill veta allt! Lycka till!

4 kommentarer:

 1. Du beskriver det så bra! Känner precis igen mig i det där att sväva iväg och vilja börja på allt samtidigt. Det gäller att hålla fokus, annars blir det kanske bara en tummetott till slut:-)

  SvaraRadera
 2. Tack! Skönt att det inte är bara jag. Men just nu lägger jag in filmsnuttar till en blivande film, planerar resurssidan, ritar figurer och tänker CV samtidigt! Och till på köpet ska jag delta i skrivandet av en kvalitetsredovisning och kartlägga alla nya ettor. Risk för misch masch av allting!

  SvaraRadera
 3. Det är mycket vi ska hinna med! Ja det kommer att bli en utmaning, men det är tur vi har varandra då vi kan blöta och stöta våra idéer med varandra. Jag är så nyfiken hur ni tänker runt er resurs.Har ni börjat ringa in områden? Hur går det med björnarna? Jag lyssnade lite på när ni tänkte högt. Hur tänker ni kring symboler? Varför ska det vara fyra lika symboler?

  SvaraRadera
 4. Vi började stort men försöker nu banta ner. Man tar sig gärna vatten över huvudet inledningsvis. Vi trodde sidan skulle kunna vända sig till alla, gammal som ung.

  Resurssidan vi jobbar på nu kommer att delas in i fyra kategorier, det är där björnarna kommer in. Vi tänker oss att de ska vara klickbara, först tänkte vi fyra färger, en för varje björn. Anledningen till det var att vi vill ha en snygg, inte alltför rörig layout och där ingen av symbolerna/björnarna tog över. Men nu lutar det mer åt att björnarna ska göra olika saker, läsa, skriva... Vi har hittat en ritvillig illustratör, slipper ta bilder från nätet.

  Och varför då björnar/nallar? Ett tag tänkte vi pepparkakor istället. Men nallen står för trygghet, värme och vänder sig till alla tror vi? Kanske inte den trotsiga 12-åringen dock?

  Vi jobbar vidare...

  SvaraRadera