torsdag 30 september 2010

Flexibel presentation!

En föreläsare har oftast ett förberett manus och kanske en bildpresentation med sig, ofta med hjälp av Power Point. Föreläsningen blir linjär, det tillåts inga större fördjupningar utifrån auditoriets frågor. Bild på bild visas och i bästa fall orkar publiken lyssna tiden ut.

Idag fick vi prova ett nytt presentationsverktyg Prezi.com. Peter ledsagade oss in i Prezis värld. Helt plötsligt fick vi ett mycket användbart verktyg som kan få den tröttaste publik att vakna till för det händer något på/eller med bilderna. Du kan zooma in och zooma ut på dina bilder, fokus kan plötsligt riktas in i bilden och stanna på ett viktigt ord, en viktig detalj inne i bilden. Ex. så kan en liten prick över bokstaven i mitt i texten helt plötsligt visa sig vara en stor nyckelpiga!!! Eller så kan du lätt lägga in små filmer som är klickbara mitt i en bild. Men om du hämtar en film från nätet måste du givetvis vara uppkopplad.

Varje gång Peter zoomade in så fästes vår uppmärksamhet genast på vad som komma skulle, ett bra sätt att hålla oss vakna, för att inte tala om eleverna som säkert kommer att vara mer intresserade av vad som sägs framme i klassrummet om vi använder Prezi istället för en Power Point. Och att kunna gå in på djupet i en bild gör ju att jag som föreläsare reser tillsammans med eleverna in i min egen föreläsning. Dialog uppstår förmodligen lättare, presentationen blir mer flexibel utifrån de frågor som ställs.

Föreläsaren kan också på ett lättare sätt samspela med publiken då man inte behöver hålla sig till bilderna linjärt. Du kan gå in på ett sidospår, fördjupa dig i det, dock under förutsättning att du lagt in tänkbar information där förstås. Du kan snurra, vrida och vända på bilderna i princip hur som helst. Se bara till att du inte överarbetar snurrandet för då blir publiken snurrig och en annan effekt uppnås, må illa-effekten.

Men precis som vid all presentation så ska man ändå givetvis börja med att ställa några frågor, innan man sätter igång! Vilken är målgruppen som jag ska föreläsa inför? Vad kan jag som föreläsare förvänta mig att de kan? Och att de inte kan? Var ska jag börja? Har de någon förförståelse för varför jag står där som föreläsare? Och för vem jag är? Utan en bra start så faller hela konceptet, oavsett om man använder Prezi, Power Point eller bara sig själv! Och kan jag dessutom börja med att direkt fånga upp intresset från publiken genom en oväntad start, en oväntad bild, en tankeväckare - då har jag större chans att lyckas.

Tack Peter för en bra genomgång!

4 kommentarer:

  1. Märker att jag missat nåt idag. Så bra att du sammanfattar det på ett föredömligt och tydligt sätt. Blr jättenyfiken på Prezi :-)
    Mian har skrivit om startnycklar och triggers, du avslutar med att påpeka vikten av att direkt fånga intresser hos publiken. Antar att ni fick en del att fundera på och bearbeta påå detta tema.

    SvaraRadera
  2. Klart du ska prova, gå in på hemsidan men tänk på att du när du anmäler dig så kom ihåg att klicka på teacher/student först, (gul ruta nere till vänster) för då får du det mer avancerade programmet GRATIS!!!!!

    Vi tänkte mycket på dig idag och lovar att vi kan visa dig det du behöver. Peter har ett kanonvisningsprogram, jag lovar man blir såld!!!

    SvaraRadera
  3. Tack själv Lisa. Vet inte om jag vågar komma nästa gång...
    Bra sammanfattning av vad man bör tänka på när skapar en presentation.

    SvaraRadera
  4. Din presentation var kanon, Peter! Du såg väl hur vi satt och bara gapade av beundran!

    Och nästa gång vi ses så sitter vi alla i samma båt, ror åt samma håll och det bästa av allt, vi trivs väldigt bra tillsammans. Och det gör inget om vi misslyckas. Det är som när man står med förbundna ögon i en ring och faller - vi tar hand om varann, hjälper varandra upp igen.

    Med Måns konstruktiva råd kan vi dessutom resa långt, ända tills pensioneringen, när nu den blir?

    SvaraRadera