fredag 18 juni 2010

Är IT ett måste? Och sociala medier?

Jag blir lite orolig när jag tänker på min mamma, hon som aldrig mer kommer att använda sig av datorn. Hon har gett upp att hänga med och vill inte ens försöka längre. Kommer hon att hamna utanför samhället då? När hon inte kan betala sina räkningar via bankgirot i kuvert? När hon inte kan skicka sina skivna brev för de flesta postlådor är borta? När hon inte får någon lägenhet tilldelad via bostadskön? När hon inte...

Läste häromdagen i lokaltidningen att man även kan få tillgång till lediga hyreslägenheter, från en dag till en annan, om man har koll på rätt hemsida, facebook eller twitter. Då behövs ingen kötid, det gäller bara att svara snabbt! Man kan då "använda först till kvarn-principen", säger en av medarbetarna på företaget. Detta sker i staden Uppsala där man skriker efter lediga lägenheter! Och köerna är långa, långa...

Jag vill hävda att vårt samhälle förutsätter, nästan kräver, att du har tillgång till och kan hantera en dator, att du har kännedom om och helst använder dig av sociala medier. Allt för att du ska klara av de vardagliga bestyren på ett enkelt och smidigt sätt.

Bankerna vill helst inte se dig besöka bankkontoren! Postverket har inte de ekonomiska förutsättningarna för att tömma en massa gula brevlådor överallt! Och lägenhetsuthyrarna är glada att snabbt få sina lägenheter fyllda! Inga tomma lägenheter som står i veckor längre!
-Vad då, stå i bostadskö? Onödigt, när hyresgästen finns ett knapptryck bort! Och svarar på nolltid!

Så hur gör vi med de som inte kan, inte vill eller orkar hänga med längre?
Vem tar hand om dem?
Vem hjälper dem?
Hur går det med deras självkänsla?
Känner de sig hemma i vårt samhälle? Ett samhälle de varit med och byggt opp?
Eller känner de sig utanför?
Orkar de kämpa? Eller slutar de att försöka?
Resignerar de inför nästa generation?

Vi pratar om integrering, allas lika värde och allas rättigheter men gäller det även för min gamla mamma som inte förmår längre? Hur ser vi på henne? Hur tar vi hand om henne och alla andra som inte kan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar