lördag 5 juni 2010

Fokus: Fotograf!

Förut användes tidningens fotografer för att sätta fokus, ta bilder, på aktuella händelser som passade till tidningarnas nyhetsartiklar. Fotograferna skickades ut efter beställning från medarbetarna på tidningen. Nu är fotograferna själva i fokus genom förändringarna i medievärlden!

I Hälsinglands lokaltidningar läste jag häromdagen att alla tidningsfotografer sägs upp för att de, enligt artikelskrivaren, "inte behövs längre". Anställda journalister på tidningarna klarar jobbet mer och mer på egen hand, säger han vidare.

Ja, visst ser jag det när jag tittar i tidningen, journalisterna skriver, redigerar och tar sina bilder själva alltmer. Och inte behöver de släpa runt på tunga kamerautrustningar längre, utan allt finns bevarat för världen i den alltid medhavda mobilen. Ofta använder de även läsarnas snabbt inskickade bilder direkt från katastrofer, olyckor, bränder m.m.

Så tidningsfotograferna lever nu ett osäkert liv, de måste kanske hitta nya vägar till jobb. Övergår de till film? Eller porträttfotografering, konst..? Eller så börjar de att skriva? Och konkurrerar med journalisterna? Den som lever får se!

Så håll fokus på fotograferna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar