tisdag 8 juni 2010

Prokrastinerar eller prioriterar?

I tvättstugan är tvättmaskinen klar men ännu ej tömd! På övervåningen ligger kläder klara för insortering i garderober och byrålådor. Diskmaskinen är full av nydiskad disk!
Hur länge då, undrar du?

Jo, det kan jag svara på, jag ska bara kolla mailen först... och sen blir jag ofta sittande vid datorn en stund! Det kallas för att jag prokrastinerar! Att jag förhalar och skjuter upp saker! Enligt Wikipedia menar KBT-folket att prokrastination innebär en "vanemässig och kontraproduktiv senareläggning"!

Jag tycker dock inte att jag är vanemässig eller kontraproduktiv, jag tycker snarare att jag prioriterar!!! När jag väljer datorn först!
Och att jag är produktiv! Som nu, när jag reflekterar över prokrastinering!

Piers Steel säger beträffande prokrastinering att man gärna byter ut inplanerade aktiviteter mot andra som ger mer direkt belöning! Och visst, jag skrattar mer vid datorn än vid disken!

Om jag ska följa råden från min omgivning; ta vara på dagen, gör något du själv vill varje dag, fånga ögonblicket/stunden, så inte är det att stå vid tvättmaskinen, inte är det att plocka kläder - nej, jag tittar hellre ut på omvärlden, lyssnar på andras tankar och försöker insupa andras kunskap! För allt det kan jag göra via datorn!

Det finns flera metoder att komma tillrätta med prokrastinering, ex. "5-minuters"- och "Gör det nu"-metoden! Båda sätter tydliga gränser för hur länge man ska göra det tråkiga eller hur länge man får skjuta upp det tråkiga!

Jag tror då mer på att kombinera det tråkiga med det roliga, varför inte tvättmaskiner med inbyggda datorer/bildskärmar? Och förresten, kylskåpen har ju det redan!

Hmmm.... ska nog ta tvätten nu! Ska bara titta på videon först...

2 kommentarer:

  1. Brukar oftast känna igen mig i alla beskrivningar av vanor som bör arbetas bort- men icke detta! Är nog helt "prokatireringsobenägen". Blir helt superstressad av saker som jag vet måste göras och gör dem därför direkt.Tror hela tiden att om jag gör detta nu så får jag tid över sen, men sen har det dykt upp nya måsten. Kanske ska jag börja prokasterera lite mer:-)

    SvaraRadera
  2. Prokrastinerar, det är till och med svårt att säga men nog tusan råkar jag ut för det hela tiden!

    Men jag lider även av samma som du, men då bara med saker jag gillar och/eller är utmanande och utvecklande. Disken och tvätten går inte in under de rubrikerna tyvärr! Då prokrastinerar/prioriterar jag hellre!

    SvaraRadera